Lokální a sezónní strava

Jezme zdravě a ohleduplně

Lokální

Jídlo a suroviny k jeho přípravě by měly odrážet specifika místní přírody. Konzumací místních potravin nepřispíváme k nadbytečnému vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší, podporujeme drobné zemědělce a celkově místní ekonomiku.

Sezónní

Nesezónní ovoce a zelenina se pěstují ve vytápěných sklenících nebo pochází z veliké dálky. My žijící v mírném pásu bychom měli upřednostňovat jablka před ananasy, mangem a banány a na lahodnější sezónní potraviny - třeba jahody bychom si měli počkat do června, na borůvky do července a ostružiny do srpna. Sezónní místní potraviny bývají často levnější než nesezónní, jsou také chutnější a podporují místní ekonomiku.

Začněme pěstovat sami

Je to možné i na okenním parapetu

Vlastní zahrádka

Aby člověk vypěstoval sezónní zeleninu potřebuje jen pár m2 a s novými PERMAKULTURNÍMI přístupy, které nechávají většinu práce na přírodě, se ani tak nenadře, jak tomu bývalo u předešlých generací zvykem. 

Balkón/truhlík

Mezi nejoblíbenější zeleninu do truhlíku patří rajčata, pak papriky, ale zkusit můžete i ředkvičky, hrášek, fazolky, mrkve, kedlubny či tykvovité rostliny. Proti vysýchání v horkém létě pomohou samozavlažovací truhlíky.

KPZ

Komunitou podporované zemědělství = drobný zemědělec a jeho zákazník sdílejí rizika a výnosy zemědělského hospodaření bez dalších prostředníků. Zákazník si předplatí odběr zeleniny a příležitostně se účastní brigád.